Principiile alimentare pentru activitatea sportiva

Principiile alimentare sunt substante bine definite din punct de vedere chimic, care au un anumit rol in organism in ceea ce priveste nutritia.Principiile alimentare indispensabile omului sunt: proteinele, lipidele, glucidele (hidrocarbonatele), sarurile minerale, vitaminele si apa.

Din punct de vedere al rolului pe care il indeplinesc in organism, ele se impart in doua grupe: energetice sau calorice si protectoare sau de intretinere. Din prima grupa fac parte glucidele si lipidele. Grupa a doua poate fi divizata in doua subgrupe si anume:

– cu rol plastic ( de refacere), in care intra protidele si unele saruri minerale (calciu, fosfor, natriu, clor, potasiu etc)

– cu rol catalitic (reglarea unor reactii chimice) in care intra vitaminele, unele saruri minerale (cupru, cobalt, iod etc) si apa.

sportPentru a fi folositoare organismului, alimentele sunt supuse la o serie de transformari. Unele se petrec in afara organismului si intra in sfera notiunii de alimentatie (culegere, stocare, transport, prelucrare culiara etc), iar altele in interiorul organismului, intrand in sfera notiunii de nutritie (digestie, absorbtie, metabolism).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *