Cum se prepara un bors traditional
• 3 kg tãrâte de grâu • 1 kg de mãlai
• 250 g pâine neagrã (integralã) • foi de visine
• 9 litri apã
• 2 cãrbuni (sã limpezeascã si sã ia mirosul greu)
• 500 g huste (tãrâte înãcrite de la alt bors)
Dacã nu aveti, si probabil cã nu aveti, se obtin fermenti astfel:
• Se amestecã 250 g tãrâte, 150 g mãrar si 1 litru apã rece cu 500 g pâine integralã, neagrã tare si caldã, se lasã sã dospeascã 10-11ore si gata hustile
• Se pune apa la fiert
• În borcan de sticlã sau, mult mai bine, butoias de stejar de 12 litri se amestecã tãrâtele si mãlaiul
• Se umezesc cu apa rece
• Se toarnã apoi apã clocotitã
• Se amestecã
• Se lasã sã se rãceascã
• Când apa e cãldutã se pun hustile, pâinea neagrã, cãrbunii, frunzele de visin (dau parfum)
• Dacã se lasã la loc cu cãldurã, într-o zi si o noapte borsu-i gata
Tainã: curãtati de coajã 2 lãmâi. Vor da borsului o savoare neobisnuitã.
Înãcritul borsului: În prima zi dupã Lãsata Secului se pun tãrâtele de grâu la fermentat. În jurul putinei se fac vrãji, descântece, gesturi magice, se rostesc formule fermecate care garanteazã puritatea si forta vindecãtoare a borsului la iesirea trupului omenesc din iarnã.