Clasificarea obezitatii

Avand in vedere amploarea surplusului ponderal si se raporteaza la greutatea ideala (Gi)  a persoanei, stabilita in functie de talie, careia i se pot adauga alte variabile : varsta, sexul, tipul constitutional, dimensiunile scheletare. In functie de toti acesti parametrii, sau de unii dintre ei, luati in considerare, diferiti autori deosebesc :

–          supradonderabilitarea , cand greutatea reala depaseste cu 10% greutatea ideala ;

–          obezitatea de gradul I, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 20% din greutatea ideala;

–          obezitatea de gradul II, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 40% din greutatea ideala (marele obez);

–          obezitatea de gradul III, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 60% din greutatea ideala (hiperobezitatea).

O alta varianta , mai precisa, de stabilire a gradelor de obezitatea este cea pornita de al indicele ponderal, deoarece aceasta ia in calcul si inaltimea subiectului:

–          valoarea 25 a indicelui, vorbim de normoponderabilitate;

–          valoarea de peste 27 unitati, surplus ponderal usor;

–          obezitate de gradul I cand ajunge la 30 ;

–          obezitate de gradul II cand ajunge la 33 ;

–          obezitate de gradul III cand indicele are valoarea de 35 sau peste ;

Exista mai multe dormule, propuse de fiziologi sau patologi de-a lungul timpului, pentru stabilirea uneor corelatii cat mai precise intre dimensiunile taliei si greutate.

-formula lui Broca : G=T-100

-formula lui Brugsch : G=T-100 (talii sub 165 cm) ;

G=T-105 (talii intre 166-175 cm) ;

G=T-110 (talii peste 175 cm)

Cea mai completa modalitate de calcul, utilizata de Sistemul de Asigurari Metropolitane din New York, ia in considerare toate cele 3 variabile : talia, varsta si sexul :

-pt masculin : G=50+0,75(T-150)+[V-20] :4 ;

-pt feminin : G={50+0,75(T-150)+[V-20] :4}x 0,9 ;

obezitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *