Avand in vedere amploarea surplusului ponderal si se raporteaza la greutatea ideala (Gi) a persoanei, stabilita in functie de talie, careia i se pot adauga alte variabile : varsta, sexul, tipul constitutional, dimensiunile scheletare. In functie de toti acesti parametrii, sau de unii dintre ei, luati in considerare, diferiti autori deosebesc :
– supradonderabilitarea , cand greutatea reala depaseste cu 10% greutatea ideala ;
– obezitatea de gradul I, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 20% din greutatea ideala;
– obezitatea de gradul II, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 40% din greutatea ideala (marele obez);
– obezitatea de gradul III, cand greutatea este egala sau peste Gi plus 60% din greutatea ideala (hiperobezitatea).
O alta varianta , mai precisa, de stabilire a gradelor de obezitatea este cea pornita de al indicele ponderal, deoarece aceasta ia in calcul si inaltimea subiectului:
– valoarea 25 a indicelui, vorbim de normoponderabilitate;
– valoarea de peste 27 unitati, surplus ponderal usor;
– obezitate de gradul I cand ajunge la 30 ;
– obezitate de gradul II cand ajunge la 33 ;
– obezitate de gradul III cand indicele are valoarea de 35 sau peste ;
Exista mai multe dormule, propuse de fiziologi sau patologi de-a lungul timpului, pentru stabilirea uneor corelatii cat mai precise intre dimensiunile taliei si greutate.
-formula lui Broca : G=T-100
-formula lui Brugsch : G=T-100 (talii sub 165 cm) ;
G=T-105 (talii intre 166-175 cm) ;
G=T-110 (talii peste 175 cm)
Cea mai completa modalitate de calcul, utilizata de Sistemul de Asigurari Metropolitane din New York, ia in considerare toate cele 3 variabile : talia, varsta si sexul :
-pt masculin : G=50+0,75(T-150)+[V-20] :4 ;
-pt feminin : G={50+0,75(T-150)+[V-20] :4}x 0,9 ;