Craciunul reprezinta o sarbatoare cu o importanta deosebita, de aceea si masa din aceasta perioada trebuie pregatita cu cele mai bune mancaruri. In Oltenia masa de Craciun este plina de bucate, nelipsind careica la galeata (friptura in untura, cu praz proaspat), racitura, matele, toba si sarmalele.
Pentru o masa de Craciun ca in Oltenia va puteti inspira din retele de mai jos:
1. Friptura de vita
Ingrediente: 800 g de pulpa de vita; 100 g de ciuperci; 300 g de rosii; 30 g de usturoi; 100 ml de vin rosu; ulei; 150 g de smantana; 150 g de ceapa; patrunjel proaspat; ienibahar praf; sare, piper
Se curata carnea, se spala si se taie bucatele. Se caleste ceapa tocata marunt, apoi se adauga carnea. Dupa putin timp se adauga putina apa calda.
Se curata rosiile, se piseaza usturoiul si se taie felii ciupercile. Dupa ce carnea a stat putin sa se inmoaie se adauga rosiile, usturoiul pisat, ienibaharul, vinul, ciupercile si se presara sare si piper. Se da totul la cuptor pentru vreo 20 de minute, apoi se serveste cu smantana si patrunjel verde tocat.
2. Ciorba de pui
Ingrediente: 1 pui mare; 2 cepe; 1 morcov; 1 legatura de loboda rosie; 1 patrunjel; 1 ardei gras verde; 1 legatura de ceapa verde; 1 ou; 1 legatura de leustean; 200 g de taietei de casa sau “zdrente”; 1 litru de bors, sare, piper.
Se fierb morcovul, ceapa si patrunjelul pentru aproximativ 20 de minute, apoi se adauga puiul taiat bucati, precum si ceapa verde, ardeiul gras si loboda tocate si se mai lasa la fiert jumatate de ora. Se pregateste zeama de taietei de casa sau de zdrente. Se bate ou cu putin bors si se adauga in ciorba impreuna cu taietii de casa sau cu zdrentele. Dupa 10 minute se adauga sare si piper, apoi se ia de pe foc si se presara verdeata tocata. Se serveste cu ardei murat.
3. Praz umplut
Ingrediente: 1 ½ kg de praz; 500 g carne de vitel tocata; 500 ml supa de vita; 2 oua; 1 pahar de vin alb sec; 1 lingurita de miere; 50 g de piure de ardei gras si rosii; 100 g de unt; sare si piper.
Dupa ce se spala prazul se taie partea alba a acestuia in bucati de aproximativ 8 cm lungime, apoi se scoate miezul din ele care se toaca si se amesteca cu carnea tocata, ouale, sare si piper. Se umplu apoi bucatile de praz cu acest amestec si se rumenesc in unt, dupa care se sting cu supa fierbinte de vita si vin alb. Se adauga piure de rosii, ardei si miere si se lasa la foc mic timp de o ora. Dupa ce zeama a scazut se pun la cuptor vreo 10 minute pana se rumenesc.Va recomand sa le serviti cu smantana.