Traditii de Craciun in Banat

Este bine stiut faptul ca pentru banateni cel mai important lucru din perioada sarbatorilor de iarna il reprezinta traditiile de Craciun.

Se spune ca este o rusine pentru banateni sa nu ai “spaisul” plin, de aceea ei isi umplu din timp camara pentru aceasta perioada. Mai mult, in ceea ce priveste taiarea porcului, acest lucru se intampla de doua ori: primul porc se taie imediat dupa Sfantul Mihail, iar cel de-al doilea porc se taie de Ignat, ce are loc pe 20 decembrie.

Masa este predominant traditionala, iar in ajun oamenii din Banat asteapta colindatorii pe care-i servesc cu bunatatile pregatite din timp de gospodine. Si Viflaimul este un obicei ce se pastreaza in Banat, acesta fiind o sceneta prin intermediul careia este spusa povestea nasterii lui Iisus.

In unele sate exista si doua traditii mai speciale: una presupune ca cel mai in varsta membru al familiei sa arunce boabe de grau in fata colindatorilor (se spune ca daca acestea vor fi amestecate cu samanta si vor fi puse in brazda, anul urmatorul vor fi recolte bogate), iar celalalt presupune asezarea unor seminte de porumb, grau, floarea soarelui si de fan sub masa pe care se afla bucatele, apoi acestea se dau animalelor pentru a avea parte de liniste si bogatie in casa.

traditii craciun banat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *