Curent in mijloc de camp

power-lines

Cu ani in urma, cand inca lucram la casa unui var, aveam o mare problema legata de curent in zona respectiva. Era undeva pe la inceputul anilor 2000, cand reteaua de curent avea o multime de probleme si se intampla de multe ori sa vina cate o suprasarcina sa nu distruga vreo betoniera sau ceva. Iar daca aveam norocul sa nu avem vreo suprasarcina, aveam ghinionul, mai ales in unele zile calduroase de vara, sa nu avem nicicum curent. Iar in zilele in care aveai nevoie de betoniera, bormasina sau orice alt utilaj electric pe care trebuia sa il bagam in priza, trebuia sa stai o gramada de timp degeaba fara sa lucrezi, pentru ca nu puteai face lucrurile fara electricitate.

De atunci insa au trecut ceva mai multi ani, iar curentul in sate nu mai e asa reactiv, reteaua e ceva mai buna aici in zona Banatului, iar caderile de curent sunt ceva mai rare. Dar timpurile s-au schimbat, iar lumea a ajuns din nou sa aiba nevoie de o alternativa la curent. Si asta pentru ca s-au cumparat multe parcele in zone in care stalpii de curent electric nu au ajuns inca. Din fericire insa, exista si la asta o alternativa, aceasta fiind generatoarele de curent pe benzina sau motorina, motoare eficiente cu care poti sa iti faci treaba, chiar daca ai de alimentat o betoniera. Totul depinde de generatorul electric pe care doresti sa il folosesti, dar in esenta, generatorul pe motorina e mai galagios, dar consuma mai putin, in timp ce generatorul pe benzina e mai silentios, consum mai mult, dar e si usor mai eficient la sarcini mari din ce am inteles. E ceva mai complicat cand e vorba de electricitate, pentru ca la orice sistem mai sunt si pierderi, dupa cum puteti vedea in acest grafic usor amuzant cu o analogie la bere (electricienii probabil il vor vedea mai amuzant) in care se explica puterile electrice in curentul alternativ.

De ce spun toate acestea ? Ei bine, ne-am apucat de construit iar o casa. Si ghiciti cine nu are o sursa de curent prin apropiere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *