Incalzire eficienta pentru iarna care vine

centrala-termica

E ciudat ca vin cu un astfel de articol in mijlocul verii, dar cumva e un moment potrivit sa va ganditi la asta. E totul uscat pe afara, nu e frig, un moment excelent sa va cumparati si sa va instalati o centrala termica, un cazan pe fonta, un arzator pe peleti sau o centrala pe gaz. Totul depinde de zona in care va aflati si ce este mai accesibil si “cost-effective” pentru dumneavoastra.

Dupa cum spuneam mai sus, sunt mai multe solutii cu ajutorul carora sa puteti incalzi o casa. Daca stati intr-unul din marile orase sau poate intr-o comuna mai instarita, apropiata de oras, probabil ca beneficiati cumva de incalzire centralizata, asta in cazul in care nu ati inlocuit-o deja cu centrala pe gaz, ceea ce multi oameni de la oras au facut pentru a isi eficientiza costurile cu caldura pe timpul iernii. Macar cu o centrala pe gaz stii tot timpul cam cat cheltuiesti si ai o siguranta legata de caldura in casa.

In satele din Romania situatia nu e similara, multe dintre acestea neavand inca vreo racordare la gaz (unele neavand nici canalizare, ce sa mai zicem de caz). In unele locuinte se mai fac inca focuri la sobe vechi si putin eficiente energetic. Dar pentru oamenii care au dorit sa incalzeasca locuinta singuri, centrala termina ca pe lemn sau carbune a cam fost singura solutie optima. Dar din spate vine tare centrala pe peleti, mai ales ca exista in Romania cateva fabrici de peleti care pot asigura un necesar mare de materie prima in cazul in care este nevoie de asta.

Sunt insa abia la inceput astfel de centrale, dar am inteles ca sunt destul de usor de montat si incalzesc cam la fel de eficient ca si o centrala pe lemne, doar ca trebuie bagata ceva mai multa materie prima. Am o intalnire curand cu o astfel de persoana, sper sa imi explice mai bine cateva detalii care imi scapa mie acum.

Cert e ca pana iarna care vine trebuie sa va ganditi la o solutie de incalzire eficienta pentru casa voastra, iar acum e un bun moment sa faceti montajul si sa testati scurt sa vedeti cum incalzeste. Adevaratul test oricum il veti avea undeva dupa jumatatea lunii octombrie, cand se va face cu adevarat frig afara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *