Mos Craciun, acest personaj care ne-a fermecat copilaria si care ne asculta intotdeauna dorintele, este cunoscut in povesti si reprezentat ca un om rumen in obraji, cu burta si barba lunga si alba. Nu lipseste costumul lui alb cu rosu si cureaua neagra.
Se spune ca atunci cand i-a venit timpul sa nasca, Maica Domnului a cautat gazduire la Mos Ajun, insa a fost refuzat de acesta din cauza ca era sarac. Omul insa a fost bun cu femeia si a trimis-o la fratele sau mai mic, Mos Craciun, care avea bani.
Fecioara Maria a ajuns astfel la casa lui Craciun unde a primit gazduire din partea sotiei acestuia. Din cauza ca sotul ei era rau si necredincios, femeia a ales sa ii ofere drept adapost grajdul vitelor, unde Maica Domnului a nascut cu ajutorul ei.
In momentul in care omul bogat a aflat de ceea ce a facut sotia sa, i-a taiat mainile acesteia, insa Maica Domnului a facut o minune prin care i le-a lipit la loc. Vazand acestea, barbatul s-a cait si i-a cerut iertare lui Dumnezeu. Astfel, el a devenit “primul crestin”, iar datorita faptului ca s-a cait mult pentru ceea ce a facut, in ziua urmatoare si-a impartit averea copiilor saraci, de unde a si ramas traditia de a se oferi daruri de Craciun, mai ales copiilor.
Astfel, Mos Craciun vine in fiecare an in ajunul Craciunului (24 decembrie) cu sania sa trasa de 9 reni in fruntea carora sta Rudolph, renul cu nas rosu. Mosul intra pe horn, pune sub brad cadourile si dispare.
Pingback: Legende de Craciun – runda 1 | J Marius