Traditii de Craciun in Moldova

Desi in timp s-a pierdut o parte din traditiile si obiceiurile ce aveau loc in perioada Craciunului, unele au fost pastrate si duse mai departe din generatie in generatie, aducandu-le oamenilor bucurii.

Una din traditiile de Craciun importante din Moldova este cea a Craciunelului, reprezentat de bucati de aluat coapte sub forma cifrei opt neterminata. Dupa ce au fost pregatiti de gospodine, Craciuneii sunt agatati pe perete, alaturi de icoane si se dau jos doar in 23 martie, ziua in care barbatii moldoveni ies la arat. Dupa ce intoarce prima brazda, barbatul rupe Craciunelul in 3 parti, una din ele punand-o sub brazda, a doua o da animalului din curte, iar pe ultima o mananca.

Traditia celor 12 apostoli este un alt obicei pastrat in special de gospodinele din sudul zonei, cand sunt pregatite 12 feluri de mancare, in onoarea celor 12 apostoli. Bunatatile gatite sunt asezate pe masa de Craciun, amintind de Cina cea de Taina.

In ajunul Craciunului femeile din Moldova coc un colacel in forma de coroana, simbol al coroanei lui Iisus, care este dat primavara animalelor ce muncesc pe camp. Se spune ca acest colacel le da animalelor sanatate si putere.

traditii craciun moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *