Traditii de Craciun in Ardeal

Cu traditii si obiceiuri specifice pastrate mai ales la sate, ardelenii sarbatoresc cu mult drag si voie buna Craciunul, aceasta minunata sarbatoare de iarna.

La ardeleni pregatirile pentru aceasta sarbatoare incep chiar in ziua de 15 noiembrie cand se instaleaza postul. In trecut, incepand cu aceasta zi barbatii se ocupau de alimentele necesare mesei de Craciun, in timp ce gospodinele pregateau hainele de sarbatoare, formand sezatori pentru tors si tesut.

Principala activitate a Craciunului este inca din vechi timpuri colindatul. Desi nu mai au loc pregatiri atat de intense in ziua de astazi, oamenii merg cu bucurie mai ales la neamuri si prieteni pentru a-i colinda.

Una dintre cele mai asteptate colinde din trecut era cea a cetelor de flacai, care se pregateau si repetau colindele din timp.

O forma de colindat specifica Ardealului este colindatul cu turca sau capra. In acest caz un barbat este costumat in capra si este insotit de un instrumentist precum si de un alt barbat denumit gotoiu’ sau mutu’, care desi joaca rolul unui mut, face diferite nazbatii.

Daca inainte pentru colindat se dadeau prajituri, colaci si bautura, astazi foarte multi care merg cu colinda o fac pentru bani. Daca vreti sa primiti colindatori nu trebuie sa va simtiti obligati sa le dati bani. Puteti pastra vechea traditie, oferindu-le prajituri si de baut.

traditii craciun ardeal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *