Taierea pomilor Iarna

Daca vrei sa ai pomi sanatosi, vigurosi si roditori, este necesar sa te ingrijesti un pic de ei.
Incerc sa iti prezint cate putin despre ce ai de facut.

Taierea de formare se refera atat la formarea coroanei uniforme, puternice si aerisite cat si scurtarea tulpinii. Pomul va creste in inaltime atat cat il lasi sa creasca. Eu, personal, nu prea pot urca scari inalte, motiv pentru care pomii din gradina mea nu sunt foarte inalti. 🙂

Nu cred ca taierea pomilor fructiferi este o operatiune dificila, necesita doar cunostinte de baza (cel putin) si mult antrenament

Orice greseala ne costa asadar in cazul de fata pierderile pe care le poti avea sunt in evolutia pomilor si evident, in productia fructelor. Pe de alta parte, taierea pomilor este o lucrare obligatorie iar daca nu esti sigur ca stii cum se face, mai bine cere sfaturile unui specialist si impreuna ii veti da de capat.

Momentul potrivit taierilor este perioada de repaus a pomilor, cand frunzele deja au cazut. De mentionat insa ca la cires, visin si piersic taierea se face vara, dupa recoltare.

In speranta in care te-ai aprovizionat cu uneltele necesare (foarfeca, fierastrau, scara, manusi, daca e cazul si tocator de crengi daca doresti) te incurajez spunandu-ti: oricat de nemilos ai taia, nu limitezi cresterea pomului ci dimpotriva, cresterea va fi mai zdravana, mai puternica, exact ca si la plante. Temperaturile ar trebui sa fie undeva peste – (minus) 5 grade Celsius si ar fi ok sa pastrezi acest obicei in fiecare an.

Daca nu ai reusit sa efectuezi astfel de taieri in fiecare an, te poti astepta ca in anul respectiv sa nu ai o recolta prea bogata sau chiar deloc, se mai intampla si cazuri din astea. Dar nu te intrista, pentru ca dupa primul an o sa te bucuri cu siguranta de efectele benefice ale taierilor.

taierea pomilor iarnaSa vedem cam ce avem de facut: in primul rand, trebuie sa eliminam ramurile ranite, bolnave, rupte sau uscate. Taierea acestora se face cat mai aproape de baza lor, fara sa ranim tulpina. Eliminam ramuri care se intercaleaza, sunt prea apropiate intre ele si se ating. Ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei, se taie oblic, conducandu-le spre exterior. Vrem sa avem o coroana bine aerisita si luminata, in caz contrar favorizam inmultirea rapida a bolilor si daunatorilor. Taiem intotdeauna la o ramificatie, inlocuind astfel lastarii batrani, cu cei tineri. Daca intamplator ranim pomul in timpul taierii si diametrul ranii depaseste 2 cm este bine sa aplicam mastic special pe baza de ceara pentru a stimula vindecarea lui si a-l feri de eventuale infectii.

La cei care nu mai efectuat astfel de taieri le recomand prieteneste sa nu se sperie de “cat” se taie. Fiti “nemilosi”! 🙂 Veti vedea apoi efectele pozitive ale acestor lucrari si veti fi multumiti in sinea voastra. In fond, ce conteaza mai mult decat bucuria de obtine ceva bun si frumos…

2 thoughts on “Taierea pomilor Iarna

  1. Pingback: Resource session #1 | Dinti Puternici

  2. Pingback: Timisoara – Blog pentru Timisoreni – Servicii Timisoara » Blog Archive » Shorties #1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *