Dupa taierea de iarna a pomilor fructiferi, se prefera un tratament de imbaiere cu solutie de concentratie 2% zeama bordeleza. In perioada de vegetatie insa acest tratament il vom face intr-o concentratie mai mica, respectiv de 0.75-1%, ca sa nu ardem frunzele.
Este indicat ca in momentul aplicarii tratamentului, temperatura de afara sa fie peste 5 grade Celsius, conditii meteo fara ploaie sau vant iar ramurile sa fie uscate si bineinteles, fara zapada. Intervalul orar optim de aplicare a tratamentului este intre orele 11-13, pentru a avea suficient timp pentru uscare, pana la aparitia inghetului de peste noapte .
Dupa cum stim, zeama bordeleza este una dintre cele mai folosite substante cunoscute si folosite in gradinarit. Combate bolile pricinuite de ciuperci cum sunt mana, monilioza si fainarea. Cu toate ca exista o gama variata de substante folosite impotriva anumitor boli, in topul preferintelor gradinarii aleg zeama bordeleza pentru ca este foarte usor de preparat in gospodarie, este cea mai ieftina metoda si e cea mai putin toxica. Majoritatea dintre noi aleg aceasta solutie pentru tratamentele de iarna.
Pentru a obtine o cantitate de 100 litri zeama bordeleza in concentratie de 1% avem nevoie de:
1. 1 kilogram piatra vanata (cunoscut ca si sulfat de cupru) bine pisat, sa nu fie bulgari, oricat de mici, apoi il dizolvam (cu o zi inainte daca se poate), in 50 de litri de apa.
2. 1 kilogram de var stins in 50 de litri de apa
Apoi, atentie, se adauga incet solutia de piatra vanata in solutia de lapte de var si nu invers! A NU se folosi vase de metal la preparare, ci galeti de plastic deoarece solutia obtinuta este puternic coroziva pentru metale. Este recomandat sa folosim acest tratament in ziua prepararii, cel tarziu in ziua urmatoare.
Pentru o solutie de 2% concentratie se procedeaza la fel, difera doar cantitatile folosite: 2 kg sulfat de cupru si 2 kg var.
Atentia la aciditate deoarece solutia obtinuta trebuie sa fie neutra sau slab alcalina. Daca nu este asa, mai adaugam var.
Eficienta acestui tratament se manifesta doar impotriva ciupercilor. Pentru lupta impotriva daunatorilor, putem folosi acaricid, insecticid sau dusmani naturali.
Daca nu ai timp pentru prepararea acestei substante, poti gasi si in comert la magazinele cu specific fitofarmaceutic, zeama bordeleza gata preparata, la care mai avem de adaugat apa.
Daca ai intrebari si/sau completari, Amaris te asteapta cu drag la un pahar de vorba, apoi iti doreste spor la lucru!
Va salut pe toti fie ca va informati ,fie ca invatati (ca mine). Toata lumea vorbeste de hartia de turnesol ; dar unde se gaseste aceasta “rara papir” pentru ca sper sa o facem noi romanii sau , vine si asta de undeva din cine stie ce tara. Rog o informare si la ce as mai putea sa o folosesc ? Multumesc ,Iulian