Igiena alimentatiei are doua obiective principale:
– Cunoasterea si punerea in valoare a efectelor favorabile ale alimentatiei asupra starii de sanatate;
– Diminuarea sau indepartarea riscului ca produsele alimentare sa devina factori daunatori pentru consumatori.
Toate organismele fac schimb permanent de substante cu mediul inconurator, fenomen ce poarta numele de metabolism, acesta fiind impartit in doua compartimente:
– Anabolismul sau asimiliatia, parte care resprezinta partea constructiva a viului
– Catabolismul sau dezasimilatia sau actiunea destructiva a viului.
Anabolismul si catabolismul sunt intr-o permanenta stare de echilibru iar cu orice deviere, fie intr-o parte, fie in cealalta, reprezinta o stare de boala.
Pentru mentinerea proceselor vitale precum si pentru realizarea activitatilor cotidiene, se cheltuieste energie care este produsa pe baza de substante nutritive introduse in organism sub forma de alimente.
Ce este un aliment ?
Alimentul este un produs care introdus in organism serveste la mentinerea proceselor sale vitale asigurandu-i cresterea si refacerea celulelor, furnizeaza energia necesara vietii si desfasurarii activitatilor cotidiene, fara a fi daunatoare sanatatii ci contribuind la intarirea ei.
Alimentele in urma proceselor complexe de digestie se desfac in substante nutritive care dupa natura si rolul lor in organism se impart in 5 mari grupe:
– lipide
– glucide
– proteine
– elemente minerale
– vitamine
Toate acestea mai poarta si denumirea de trofine.
Fiecare trofina are rolul sau propriu in organism, neputand fi inlocuit de o alta trofina. Exista trofine absolut indispensabile organsimului care nu pot fi sintetizate si trofine pe care in cazul lipsei de aport exogen, dar avand la dispozitie precursori, organismul ii poate sintetiza.
Trofinele esentiale sau indispensabile organismului sunt:
– elementele minerale (15-18)
– vitaminele (12-13)
– cei 10 aminoacizi esentiali (lizina, triptofan, fenilalanina, metionina, cistina, leucina, izoleucina, treonina, tirozina si valina)
– 3-4 acizi grasi (ac. oleic, ac. linoleic, ac. linolenic, ac. arahidonic).
Trofinele neesentiale sau cele care pot fi sintetizate de organism, cuprind majoritatea glucidelor, o parte din acizii grasi si o parte din aminoacizi.
Din punct de vedere al rolului in organism, trofinele sunt:
– energetice (calorice)
– protectoare (de intretinere)
Trofinele energetice sunt reprezentate de glucide si lipide in timp ce trofinele protectoare se subimpart in :
– trofinele cu rol plastic sau de refacere – aici intra protidele si unele saruri minerale ( Ca, P, Na, Cl, K)
– trofine cu rol catalitic (de reglare a unor reactii chimice) – aici intra vitaminele, unele saruri minerale (Fe, Co, I) si apa;
In mod obisnuit, cu toata importanta lor vitala pentru procesele metabolice, oxigentul si apa nu sunt incluse in grupa trofinelor, deoarece nu ele se gasesc in stare pura, separate. Aceste elemente le gasim incorporate in proportii variate in diferite produse naturale sau industriale folosite pentru hrana.
Pentru asigurarea unei nutritii normale este necesar ca alimentele consumate sa aduc toate substantele nutritive in cantitati optime si in primul rand pe cele esentiale.
Necesitatile nutritive variaza mult de la o persoana la alta, depinzand de corpolenta, varsta, sex, felul si intensitatea activitatii (fizice, intelectuale), cat si de conditiile mediului ambiant (cald, frig, prezenta unor substante chimice toxice etc).
Trofinele furnizoare de energie denumite si calorigene sunt:
– glucidele (4,1 kCal / 1 g)
– lipidele (9,3 kCal / 1 g)
– protidele (4,1 kCal / 1 g)
– alcoolul (7,1 kCal / 1 g)
Legat de alcoolul si energia furnizata de acesta s-a ajuns o concluzie acceptata de majoritatea specialistilor ca la persoanele sanatoase si normal nutrite, consumarea unor cantitati moderate de alcool trebuie luata in considerare in calcularea valorii energetice alimentatie.
Eu am nevoie de igiena alimentelor si a alimentatiei nu de alea!!!!!!!!!