Date importante acidul linoleic
Este o parte componenta a grasimilor si un macrocomponent alimentar. Acidul linoleic (gama-linoleic) este continut in uleiurile extrase din vegetale, cum ar fi cel de porumb si untdelemnul. Organismul uman are nevoie in mod deosebit de acest acid gras, caci el este materia de baza pentru formarea in organism a eicosanoidelor.
Surse alimentare pentru acidul linoleic
Uleiurile vegetale plus adaosurile alimentare care contin ulei enoteric.
Functiile in organism ale acidului linoleic
Producand eicosanoide bune si rele, acidul linoleic regleaza cele doua parti ale unui aspect foarte important al functionarii organismului: cele “bune” reduc tensiunea arteriala in urma vasodilatarii, reduc inflamatia, durerea, contribuie la vindecare, amelioreaza fluxul sangvin, influenteaza constructia tesuturilor slabe. Eicosanoidele rele au un efect invers.
Interactiunile acidului linoleic
Untura de peste contribuie la miscarea balantei in directia eicosanoidelor “bune”.
Mod de administrare al acidului linoleic
Straduiti-va sa folositi uleiuri extrase din seminte sau plante prin presare “la rece”. Incalzirea uleiurilor pana la temperaturi inalte le schimba structura, reducandu-le calitatea si utilitatea pentru organism. Unele cercetari arata ca uleiurile rafinate pot provoca probleme imunologice care sporesc probabilitates imbolnavirii de cancer. Presarea la rece pastreaza calitatile utile ale uleiurilor.
Simptomele insuficientei acidului linoleic
Crestere lenta, stari de astenie, lipsa de coordonare a miscarilor, comportament deviant, scaderea capacitatii de memorare, insensibilitate, vedere slaba.
Simptomele supradozarii cu acid linoleic
Nu sunt cunoscut simptome pentru supradozare.
Securitatea utilizarii acidului linoleic
Este o substanta relativ inofensiva.