Acidul linoleic

Date importante acidul linoleic

Este o parte componenta a grasimilor si un macrocomponent alimentar. Acidul linoleic (gama-linoleic) este continut in uleiurile extrase din vegetale, cum ar fi cel de porumb si untdelemnul. Organismul uman are nevoie in mod deosebit de acest acid gras, caci el este materia de baza pentru formarea in organism a eicosanoidelor.

Surse alimentare pentru acidul linoleic

Uleiurile vegetale plus adaosurile alimentare care contin ulei enoteric.

Functiile in organism ale acidului linoleic

Producand eicosanoide bune si rele, acidul linoleic regleaza cele doua parti ale unui aspect foarte important al functionarii organismului: cele “bune” reduc tensiunea arteriala in urma vasodilatarii, reduc inflamatia, durerea, contribuie la vindecare, amelioreaza fluxul sangvin, influenteaza constructia tesuturilor slabe. Eicosanoidele rele au un efect invers.

Interactiunile acidului linoleic

Untura de peste contribuie la miscarea balantei in directia eicosanoidelor “bune”.

Mod de administrare al acidului linoleic

Straduiti-va sa folositi uleiuri extrase din seminte sau plante prin presare “la rece”. Incalzirea uleiurilor pana la temperaturi inalte le schimba structura, reducandu-le calitatea si utilitatea pentru organism. Unele cercetari arata ca uleiurile rafinate pot provoca probleme imunologice care sporesc probabilitates imbolnavirii de cancer. Presarea la rece pastreaza calitatile utile ale uleiurilor.

Simptomele insuficientei acidului linoleic

Crestere lenta, stari de astenie, lipsa de coordonare a miscarilor, comportament deviant, scaderea capacitatii de memorare, insensibilitate, vedere slaba.

Simptomele supradozarii cu acid linoleic

Nu sunt cunoscut simptome pentru supradozare.

Securitatea utilizarii acidului linoleic

Este o substanta relativ inofensiva.

vitamine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *