Obezitatea

Obezitatea este o boala nutritionala-metabolica, larg raspandita in epoca moderna, in special in tarile dezvoltate, din punct de vedere economic. Se caracterizeaza prin exces ponderal, ce depaseste cu 20% greutatea ideala si este produsa printr-un aport alimentar crescut, la indivizi cu o predispozitie constitutionala. Obezitatea genereaza compocatii cardiovasculare, metabolice, locomotorii, respiratorii si altele. Se clasifica din mai multe puncte de vedere, de la supraponderal la hiperobez, iar in cadrul acestora tratamentul de baza in obezitate este igieno-dietetic, completat de tratament kinetic pentru obezitate si terapie prin inot pentru obezitate.

Supraalimentatia reprezinta abuzul sau excesul alimentar si este prezenta la 80%-90% dintre obezi. De obicei, este un exces global, al tuturor principiilor alimentare, dar cea mai mare importanta revine aportului glucidic excesiv, care influenteaza atat lipogeneza (creste pe seama carbohidratilor in exces), cat si lipoliza (scade, deoarece nu este nevoie de eliberarea lipidelor din depozitele constituite).

O alta cauza este reprezentata de numarul meselor : masa unica, luata seara, favorizeaza obezitatea. In comportamentul alimentar al obezilor, s-au observat initial una sau doua prize abundente, pentru ca, ulterior, odata cu instalarea modificarilor anatomice si functionale ale tubului digestiv si cu cresterea tolerantei la glucoza, numarul meselor si cantitatea de alimente ingerate sa creasca.

Consumul de alcool este alt factor favorizant, prin :

– aportul de calorii. Alcoolul frunizeaza & kcal/g ;

– prin cresterea apetitului , datorita iritatiei cronice pe care o produce la nivelul mucoaselor digestive ;

– agresiunea permanenta (la alcoolici cronici) asupra celulelor hepatice, cu modificarea metabolismului lipidic ;

– tendinta consumatorilor de alcool, la hipo- sau disproteinemie.

Predispozitia genetica : in cazul unui parinte obez, sansele copiilor de a deveni obezi sunt de 50%. In cazul ambilor parinti obezi, sansele copiilor de a deveni obezi cresc la 80%. In aceste cazuri, trebuie luati in discutie, pe langa factorii ereditari, si traditia si obiceiurile alimentare deviate ale parintilor. Frecventa obezitatii este mai mare la sexul feminin, mai ales in fazele importante ale vietii sexuale (pubertatea, sarcina, menopauza), adica in situatiile in care se produc modificari neuro-endocrine, psihice, sociale, care le conditioneaza pe cele alimentare.

Sedentarismul este prezent la mare parte dintre obezi, putand fi cauza sau efect : mobilitatea generala se reduce treptat, din cauza edipozitatii si greutatii suplimentare, pe care masa musculara actica trebuie s-o mobilizeze, dar lipsa efortului, in conditiile de aport alimentar crescut, va determina acumularea unor depozite suplimentare, agravand obezitatea.

Stresul sau traumele psihice au rol demonstrat in modificarea obiceiurilor alimentare, fiind citat apetitul exagerat pentru dulciuri (ciocolata). Fenomenul se explica prin stimularea eliberarii de serotonina si endorfine, la nivel cerebral. Aceste substante induc o stare de bine, explicand dependenta generala de duce a obezilor.

obesity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *