Durerea de cap provocata de tuse constituie unul din sindroamele cu predominanta masculina (4:1) si este caracterizata prin cefalee tranzitorie, severa, dupa tuse, aplecare, ridicare, stranut sau flexia capului. Cefaleea persista câteva secunde pâna la câteva minute. Multi pacienti asociaza aparitia sindromului cu o infectie respiratorie de tract inferior însotita de tuse severa, sau programelor intensive de culturism. Durerea de cap este de obicei difuza, dar este lateralizata la aproape o treime din pacienti. Incidenta anomaliilor structurale intracraniene serioase ce stau la baza acestei tulburari este de 25%; malformatia Arnold-Chiari este o cauza frecventa.
Imagistica RMN este indicata pentru majoritatea acestor pacienti. Perturbari benigne pot persista timp de câtiva ani; este ameliorata remarcabil prin doze de indometacin variind între 50 si 200 mg zilnic. Aproximativ o jumatate din pacienti va raspunde la punctie lombara terapeutica, cu extragerea de 40 ml de LCR.
Multi pacienti cu migrena constata ca atacurile de cefalee pot fi provocate prin efort fizic sustinut, cum se întâmpla în timpul alergarii celui de-al cincilea kilometru dintr-o alergare de 8 kilometri. Astfel de dureri de cap constituite în decurs de ore sunt diferite de sindromul cefaleei provocate de tuse.
Termenul migrena de efort a fost folosit pentru acest sindrom pentru a ocoli termenul ambiguu cefalee de efort.